A fost purtată la încoronarea omagială de la Alba Iulia (octombrie 1922), în cinstea înfăptuirii Unirii tuturor românilor-1 Decembrie 1918. A fost executată de casa de bijuterii “Falize” din Paris, după desenele pictorului C. Petrescu, inspirate de coroanele voievozilor români zugrăviți la Curtea de Argeș. Are brațele evazate și terminate în crini heraldici, în stilul coroanelor imperiale bizantine. Pe banda inferioară sînt fixate, în șatoane de diferite forme, peruzele și alte pietre prețioase. Lateral este suspendat câte un pandantiv compus dintr-un disc circular bombat, cu motive geometrice gravate sau în relief, de care sînt prinse cîte cinci șiraguri de boabe de grîu, terminate cu mici cruciulițe gamate. A fost lucrată prin turnare, gravare, și cizelare. Artă modernă în “stil 1900″; executată în 1920-1922. Ca dimensiuni are inaltime de 18 cm ,diametru maxim de 22,50 cm,diametru la baza de 17.50cm si o greutate de 1854,00 grame Aceasta coroana poate fi vazuta la Muzeul Național de Istorie a României, București in camera Tezaurului iar o copie de argint se alfla la Paris expusa in casa "Falize".

               Deși rolul femeilor în politică era redus, Regina Maria a fost sfetnicul regelui Ferdinand până la moartea acestuia în 1927. În momentul în care fiul său a moștenit tronul, el a izolat-o complet pe regină, care s-a retras din viața publică până la moartea ei, în 1938. După 1990 a fost publicat jurnalul ei și au început să circule tot mai multe povești legate de viața ei amoroasă extrem de agitată.

                În 1924 a construit Palatul de la Balcic, într-un peisaj superb, și a făcut din acesta un loc de întâlnire pentru artiștii epocii. Palatul a fost cedat Bulgariei, odată cu Cadrilaterul și se găsește acum pe teritoriul țării vecine.

         De asemenea in 1926 Regina Maria va efectua un turneu in S.U.A impreuna cu Principesa Ileana si Principele Nicolae ajungand pe 14 octombrie la New York unde va fi intampinata de primarul de atunci James j. Walker care in semn de admiratie si stima i-a oferit Reginei Maria cheia orasului New York.Cum ajunsese pe primele pagini ale celor mai importante cotidiene din S.U.A , popularitatea reginei crestea vazand cu ochii astfel incat o multime entuziasta ce a ocupat principalele strazi din centru o aclamau iar de la ferestrele zgarie-norilor cadeau siruri de flori .Trei zile mai tarziu Regina Maria va fi invitata la Washington de presedintele Calvin Coolidge care va da o receptie grandioasa pentru regina la Casa Alba.Dupa acest episod aceasta va traversa S.U.A de la est la vest cu opriri in principalele orase unde va fi primita cu obisnuitele onoruri demne de o regina .Desi initial turneul era programat sa dureze o perioada mai lunga de timp nu s-a intamplat datorita agravarii starii de sanatate a Regelui Ferdinard,regina fiind nevoita sa isi scurteze turneul.